Begeleid zelfstandig wonen
Begeleid Zelfstandig wonen is zelfstandig wonen in een eigen woning, zonder 24/7 begeleidings-bereikbaarheid maar met passende geplande begeleiding naar behoefte.  Afhankelijk van de zorgvraag kan het hier gaan om één of meerdere contact momenten per week.

Voor wie
Begeleid zelfstandig wonen is er voor (jong) volwassenen die voldoende redzaam zijn maar nog wel een beperkte mate van ondersteuning nodig hebben, om er zo voor te zorgen dat ze niet vast lopen.

Zo kan het zijn dat je zelfstandig wil gaan wonen, maar je op een aantal levensgebieden toch nog een beetje hulp nodig hebt. Want zelfstandig(er) gaan wonen is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Ook kan het zijn dat je al zelfstandig woont, maar vast dreigt te lopen. De inzet van individuele geplande begeleiding kan dan noodzakelijk zijn om weer “grip” op het leven te krijgen en zo zelfstandig mogelijk te blijven wonen.

Daarnaast is begeleid zelfstandig wonen, de laatste fase van ons woon-zorg-traject. Dit houdt in dat er vanuit het beschut wonen een afbouw plaats vindt van begeleidingsintensiviteit

De afbouw periode duurt één jaar, deze tussen liggende periode wordt een “omklap periode “genoemd.
Mocht gedurende het jaar blijken dat het mogelijk is om met minder begeleiding zelfstandig te kunnen (blijven) wonen, dan kan de woning door de zorgvrager worden overgenomen, deze wordt dan zonder onze tussenkomst rechtstreeks van de woningbouw of makelaar gehuurd.

Wat de persoonlijke situatie ook is, begeleid zelfstandig wonen kan net “dat steuntje in de rug zijn” om zo zelfstandig mogelijk te blijven of gaan wonen.

Kenmerken begeleid zelfstandig wonen

  • Ambulante begeleiding in eigen- of omklap woning.
  • Zelfstandig wonen met geplande individuele begeleiding.
  • Zowel ontwikkelingsgericht als voor langdurige ondersteuning (stabiliseren).
  • Ondersteuning op levensgebieden; wonen, werk,vrije tijd en mee doen in de maatschappij.
image002
image001